Der er fuld gang i aktiviteterne i skaterhallen – Hal 22 – på Rolshøjvej 7, nær Grenaa havn. I den forgangne weekend blev skaterhallen lige en tak mere street end den var i forvejen, da den blev beriget med et stort graffiti maleri på den ene gavl.

Og der er IKKE tale om hærværk, som man ellers kunne forledes til at tro. Tvært imod. Det er de to graffiti kunstnere ”Kast” og ”Flåw” – med de borgerlige navne Thomas og Lars, der står bag kunstværket, og de har oven i købet fået støtte til projektet fra Norddjurs Kommunes Kulturpulje.

Egentlig havde de søgt midlerne til en udsmykning af gangtunnellen under Nordkystvejen i Fjellerup, fortæller Thomas Gottlieb Jakobsen, der er er initiativtager til projektet. Men den var allerede blevet udsmykket, viste det sig da de havde fået bevilget pengene. Så de måtte finde en anden væg i Norddjurs Kommune, der kunne trænge til noget graffiti udsmykning. Derfor tog han kontakt til UngNorddjurs, der blandt meget andet, står for driften af skaterhallen. Her kunne man straks se en sammenhæng mellem graffiti kunst og det street miljø, som man er i gang med at opbygge i og omkring Hal 22 – der er skaterhallens officielle navn – og man stillede beredvilligt en væg til rådighed.

De to kunstnere har fået totalt frie hænder med hensyn til hvad de vil male på væggen. Men i modsætning til andre kunstarter, hvor kunstneren skriver sin signatur diskret i hjørnet af maleriet, er graffiti er lidt af en pralesport, der går ud på at male noget der er så flot og spektakulært som muligt, samtidig med at ingen skal være i tvivl om hvem der er ophavsmand til værket. Derfor har de to valg at gøre deres graffitinavne - Kast og Flåw - til selve motivet, og lade det gå igen på flere forskellige måder hen ad væggen.

Thomas (Kast) og Lars (flåw) bor i henholdsvis Thorsager og København. De har mødt hinanden gennem graffitien, og har malet sammen i de sidste 10 - 15 år. De anslår, at de – sammen og hver for sig - i alt laver over 100 malerier om årer, fordelt over hele landet. Så det er et par rutinerede herrer, der er har fået lov til at udsmykke skaterhallen.

For at kunne blive ved med at udvikle sig kunstnerisk, ynder de da også at stille nogle forskellige benspænd op for sig selv når de maler. Eksempelvis har de på gavlen ved Hal 22 besluttet, at de kun må bruge nogle ganske bestemte dyser på deres spraydåser, på de forskellige dele af væggen. Ud over at det udfordrer dem rent teknisk, så giver det også en stilistisk variation hen over væggen, selv om det i bund og grund er det samme motiv, der går igen.

Da jeg taler med de to graffiti kunstnere, har de været i gang i omkring 3 timer, og er ved at lægge sidste hånd på den første tredjedel af væggen. De regner med at skulle bruge hele lørdagen, og måske lidt af søndagen på projektet, og gætter på, at de når at tage hul på ca. 100 dåser maling, inden de er færdige med maleriet.